Magija sladoleda na pjeni od mora

1
“logo”/

Iako je zapisano da se još rimski imperator Neron sladio mješavinom leda i voćnih sokova, istorija kaže da je prvi pravi recept za sladoled u Evropu donio sa putovanja po Kini Marko Polo.

Čuveni venecijanski trgovac i istražitelj upoznao se na ulicama Pekinga sa slastičarima koji su na ručnim kolicima prodavali poslastice od smrznutog mlijeka. Po povratku u Veneciju, 1295.godine,  Marko je donio i prve recepte za vjerovatno najomiljeniju poslasticu na planeti.

Upravo je činjenica da je evropska postojbina sladoleda bila upravo Venecija, uticala da danas pod originalnim sladoledom podrazumijevamo onaj sa prefiksom “italijanski”.

A u Baru, jedan od sinonima za originalni italijanski zanatski sladoled je kafe poslastičarnica “Martina”. Po mnogima, bar na južnom Jadranu, nema boljeg sladoleda od onog koji spremaju i prodaju u “Martini”. Ovom u prilog ide i navika brojnih Podgoričana, Ulcinjana, Petrovčana, Budvana…  kojima nije teško da se pređu i više desetina kilometra da bi uživali u prazniku boja, ukusa i mirisa koji garantuje ledena poslastica u ovom kafeu ljupko izvijenom uz samu obalu Šetališta Kralja Nikole.

Pored toga što je sinonim za vrhunski sladoled, “Martina” je u Baru postala i sinonim za uspješan porodični biznis. “Prije svega je sinonim za uloženi trud i ljubav”, ispravlja nas Senka Baštrica, vlasnica “Martine” koja je ime dobila po njenoj najstarijoj ćerki.

Ona dodaje da se u priči o fenomenu “Martine”, ne smije zaboraviti na period kada je ovo ime brendirano na sutomorskoj rivi.

Generacije mališana odrastale su uživajući u našem sladoledu prvo na sutomorskom šetalištu a poslednjih 15 godina na barskom. Poseban je užitak kada gledate djecu kako rastu gickajući prvo kornet, pa onda preko šlaga vremenom postaju zreli za uživanje u sladoledu”, priča Senka za Vino i more, dodajući da je posebno ponosna što njene goste odlikuje vjernost.

U tome je poenta svakog uspješnog posla, ali i zadovoljstvo – da uspostavite odnos međusobnog povjerenja. Ništa ne bi značilo to što “Martina” pruža zadovoljstvo uživanja u slasticama i osvježavajućim napicima na “pjeni od mora”, ako i kvalitet ne bi bio na nivou ambijenta”, kaže Senka.

Blizina mora i pozicija na obali Topolice donosi jedinstven doživljaj gostima “Martine” jer u sladoledu, ali i izvanrednom espresu i kolačima koje se pripremaju u kulinarskoj radionici ove poslastičarnice, mogu da uživaju dok ih bukvalno miluje pjena talasa. Uz pogled koji se otvara na čitav barski zaliv…

U predvečernjim satima doživljaj je poseban i zbog  povratka brojnih jedrilica, jahti i turističkih čamaca u barsku Marinu. Zalazak sunca je, takođe, “serviran na tacni”…

Na pitanje kojim se proizvodima svoje kuhinje najviše ponosi, Senka kaže da su, pored sladoleda, specijaliteti kuće tiramisu i voćne salate.

Naša preporuka je kup “Martina” i to u što ranijim jutarnjim satima kada se iz bašte kafea pruža nevjerovatan pogled na srebrnu površinu mora koja, umirena od noćnog sna, prije prvog daška Maestrala, svjetluca od bljeska sunca koje se tek “rastalo” od vrhova Rumije.

Prvi kupači koji pristižu na plažu koja se prostire sa obje strane “Martine”, pospani konobari i ranoranioci šetači daće doživljaju notu nezaboravnog.

PIŠE: Svetlana Caca Vukić

1 KOMENTAR

Comments are closed.