Evo zašto treba da uživate u kupinama ovog ljeta

0
“logo”/

Sezona je kupina a mi vam iznosimo deset razloga zbog čega ne smijete da je propustite a da ne uživate u konzumaciji ovih nevjerojatnih bobičastih plodova!

Kupine su vitaminske bombebogate antioksidansima vrlo važnim u prevenciji brojnih bolesti!

Evo šta treba da znate o kupinama:

1.Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradaiz ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica na svijetu! Specifičan antioksidans koji sadrže – elagitanin, ne sadrži gotovo ni jedna druga namirnica a pokazao se vrlo djelotvornim u borbi protiv raka!

 1. 2Ove male bobice obiluju polifenolimakoji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima i sprječavaju bolesti srca i krvnih sudova.
 2. Snažna ljubičasta boja kupina potječe od antocijanakoji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti!
 3. Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenjivanju rizika od dijabetesa, bolestima probavnog sustava poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik pri smanjenju suvišne tjelesne mase.
 4. Sjemenke kupina, osim vlakana sadrže i visoke razine elegične kiseline. Taj snažni antioksidans na različite se načine bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokala kako kuvanje ne uništava elegičnu kiselinu pa zato džemovi i kompoti dijele ovo blagotvorno svojstvo sa cijelim plodom kupine.
  6. Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, 
  ali itekako bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom te mineralima kalija, mangana i magnezijuma.
 5. Šaka kupina obezbjeđuje osam grama prehrambenih vlakana,s vodećim pektinom koji blagotvorno djeluje na sniženje razine kolesterola.
 6. Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protuupalno, antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih žila.
 7. Kupini pripada vodeće mjesto među bobičastim voćempo razini fitoestrogena, supstance koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.
 8. U kupinama se nalazi lutein,najvažnija prirodna materija za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene. Djeluje kao filter sunčanog svijetla, apsorbirajući opasne UV zrake.