Učimo vas vinskom bontonu: Opšta podjela vina

0
“logo”/

Prema boji, vina se dijele na bijela, ružičasta i crna, a po količini šećera:
na suva, polusuva, poluslatka i slatka.

Podjela vina po kvalitetu

Arhivska vina
Čuvaju se u podrumskim uslovima, najmanje pet godina (u tom razdoblju barem tri godine u boci), ali svakako duže od razdoblja, koje je određenoj vrsti potrebno za zrenje.

– Vrhunska vina
s oznakom kontrolisanog porijekla posjeduju posebno izražene karakteristike svojstvene regiji svoga porijekla, a uz to su ograničena i položajem na kojem se uzgajaju, proizvode i njeguju, a moraju biti i punjena u boce u vinogorju koji obuhvata određeni položaj.

– Kvalitetna vina
s oznakom kontrolisanog porekla poseduju karakteristike svojstvene vinorodnoj regiji iz koje potiču.

– Pjenušava vina
sadrže ugljen dioksid, koji uzrokuje, svima poznatu, penu prilikom otvaranja boce.

– Predikatna vina
uključuju kasnu berbu, izborne berbe i ledenu berbu na vrlo niskim temperaturama. Nastaju u izuzetnim godinama i u posebnim uslovima dozrevanja.

– Kasna berba
vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano u stanju potpune zrelosti.

– lzborna berba
vino proizvedeno od brižno odabranog groûða.

– lzborna berba bobica
vino proizvedeno od prezrelih ili plemenitom buði napadnutih bobica.

– Izborna berba prosušenih bobica
vino proizvedeno od prosušenih bobica.

– Ledeno vino
proizvedeno od groûða ubranog pri temperaturi od najmanje – 7° C i prerađenog u zamrznutom stanju.

– Specijalna vina (desertna, likerska i aromatizovana)
dobijaju se posebnim načinima prerade (groûdja, moöta), uz ili bez dodataka (vinskog alkohola, šećera, mirisavih mirođija …). Na taj način nastaju desertna, likerska i aromatizovana vina.