Rekordna kruzing sezona u Baru počinje tokom zime

0
“logo”/

Ovogodišnja kruzing sezona u Baru  biće rekordna po broju putničkih brodova, turista, kao i po trajanju od osam mjeseci.  Kruzing sezona u Baru, kao nikada do sada biće otvorena tokom zime,  20. februara i trajaće do polovine oktobra, a u tom periodu u Bar će pristati 27 kruzera koji će, prema najavama, dovesti preko 26.000 turista.

Piše: Biljana Dabić

Prvi kruzer koji ove godine uplovljava u luku Bar je brod “La Belle de l’Adriatique” francuske kompanije CroisiEurope.

-Tokom februara, marta i aprila kruzeri “La Belle de l’Adriatique” pristajaće na gat 5, kazao je izvršni direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković. Barska plovidba će za ovu kompaniju raditi poslove prihvata i otpreme broda kao i poslova logistike u barskoj luci.

U februaru u Bar će dva puta uploviti “La Belle de l’Adriatique”, u martu su najavljena četri dolaska ovog putničkog broda. Tokom aprila planirana su dva uplovljavanja “La Belle de l’Adriatique”, kao kruzer “Artania” njemačke kompanije “Phoenix Reisen” koji uplovljava na gat kompanije Port of Adria. Podsjetimo, kruzing turizam počeo se razvijati u Baru dolaskom turskog Global Ports Holdinga, u čijem vlasništvu je Port of Adria, i uz napore agencije “Allegra” iz Bara.
Kompanija Port of Adria, prošle godine od početka juna do polovine novembra prihvatila je 16 kruzera kojim je u Bar doputovalo preko 22.000 turista.
Prošlogodišnju kruzing sezonu zatvorio je putnički brod “Artania” njemačke kompanije “Phoenix Reisen”, koji je uplovio u Bar 18.novembra i doveo 1.054 turista i 527 članova posade. Agencijske poslove za putnički brod “Artania” radi “Boka Adriatic” iz Kotora .

Iako u Bar za sada uplovljava mnogo manje kruzera nego u Kotor, prošle godine u hronologiji Bara bio je događaj za istorijski calendar – 27.jula, u jednom danu na gatovima Port of Adrie, istovremeno dva kruzera. Putnički brodovi ‘Horizon” španske kompanije Pullmantur, i ”Marella Celebration ” britanske kompanije Marella Cruises sa kojih je na barsku obalu izašlo preko 4.000 ljudi, turista i članova posade.

Sve kompanije koje su prethodnih godina svojim brodovima dovodile turiste u Bar, tu praksu će nastaviti i u ovoj godini,  a zadovoljne su, prvenstveno zbog bezbjednosti i sigurnosti u luci, lučkim kapacitetima, infrastrukturom i uslugom.

-Zadovoljni su  Barom i kao turističkom destinacijom koja pruža mogućnost različitih izletničkih tura, kazala je koordinatorka kruzing aktivnosti u AD Port of Adria Tanja Novović i izrazila zadovoljstvo povodom odlične saradnje koja je nastavljena i i unapređena sa lokalnom samoupravom i privredom.

Prema riječima Novović, Bar se pozicionirao na mapi kruzing destinacija. Global Port Holdinga, jedan od najvećih svjetskih “igrača” za upravljanje kruzing lukama, vlasnik Port of Adria, strateški rade na promociji Bara, kruzing destinacije na Mediteranu koja ima sadržajnu turističku ponudu.

KONSTANTNO POVEĆANJE KRUZERA I TURISTA

Statistika ukazuje da kruzing turizam u Baru bilježi konstantan porast. Prema podacima iz AD Port of Adria: u 2016. godini prihvatili su sedam kruzer brodova i 8.660 putnika, u 2017. godini devet kruzera, preko kojih je u Bar i Crnu Goru došlo oko 11.550 putnika. Tokom 2018. godine 16 kruzera i oko 22.000 turista koji su posjetili Bar, kroz organizovane i individulane izlete: Stari grad Bar, Skadarsko jezero, Sveti Stefan, Budvu, Kotor, Ulcinj…Od prošle godine Klaster turizma i kreativne industrije upotpunio je turistima sa kruzera sadržajnost ponude u Baru